RAMEN EN DEUREN

Eerlijk vakmanschap zonder verkoopspraatjes 

Wij zijn een modern bedrijf met ervaring voor zowel particulieren als professionelen. Wij hebben geen talrijke verkopers of een showroom op een A-locatie, maar mede door onze partnerships met grote merken kunnen wij onze producten aan eerlijke prijzen aanbieden.

Wat betekent de U-waarde van glas?

Wanneer je nieuwe ramen koopt, kom je een aantal belangrijke begrippen tegen zoals de U-waarde. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wij leggen het jou graag uit in mensentaal, zodat u zich goed kan informeren.

Het is erg belangrijk voor de isolatie van uw woning om het warmteverlies zo veel mogelijk te beperken. Dit is goed voor onze portemonnee en goed voor het milieu. Om erachter te komen hoe groot het warmteverlies is zullen we moeten kijken naar de U waarde van het glas. 

Wat is de U waarde?

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). Dit is de hoeveelheid warmte die door het glas verloren gaat. 
 
De U-waarde (eenheid: W/m2K – uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin) geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant van het glas wordt doorgelaten. Hoe lager de U waarde is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking van het glas. 
 
Daar moet echter ook direct bij verteld worden dat glas met een lage U-waarde vrijwel altijd ook meer kost dan glas met een hoge U-waarde. Het is daarom altijd verstandig om een goed overzicht te krijgen van de prijs/kwaliteit verhouding. Op basis daarvan kun je namelijk een weloverwogen keuze maken.

 

Bepalen U-waarde van glas

De U waarde van glas wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:
·       Het aantal glasbladen (enkel glas, dubbel glas of driedubbel glas). 
·       De spouwvulling. Droge lucht of (edel)gas.
·       De spouwafstand. Hoe groter de afstand tussen de glasbladen, hoe beter de isolatie. 
·       De eventueel aanwezige warmtereflecterende coating op de glasplaat. 

  

Steellook ramen reynaers steellook
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Van links naar rechts: Enkele beglazing, dubbel glas, Hoogrendementsbeglazing en drievoudig glas.

De U- waarde is altijd een getal. Om een voorbeeld te geven: je hebt enkel glas en buiten is het nul graden Celsius. Dan is de temperatuur aan de binnenzijde van het glas 5,5 graden Celsius. Bij een kamertemperatuur van twintig graden Celsius zullen er dan koude luchtstromen ontstaan, omdat het verschil tussen 5,5 en twintig behoorlijk groot is. Bij drievoudig glas is de binnentemperatuur van het glas 18,5 graden Celsius en zullen er dus nauwelijks koude luchtstromen ontstaan.

 

Waar op letten bij vervangen ramen?

Als u ramen wilt vervangen door hoogrendementsglas dan is het van belang niet alleen te kijken naar de U waarde van het glas, maar ook naar de U-waarde van het gebruikte materiaal van het raamkader (Hout, Aluminium of PVC). 
 
Aluminium heeft de hoogste U-waarde en isoleert dus het minste. PVC heeft de beste isolatiewaarde. Hout zit daar tussenin.
Conclusie: De isolatiewaarde van het raamkader en van het glas bepalen dus gezamenlijk de isolatiewaarde van het gehele raam.

 

Overzicht U-waardes van verschillende typen beglazing
Enkel glas : 5,7 W/m2K

Dubbel glas: ca. 3 W/m2K (afhankelijk van spouw en dikte glasbladen) 
HR glas : tussen de 1,6 en 2,0 W/m2K (afhankelijk van fabrikant) 
HR+ glas : tussen de 1,2 en 1,6 W/m2K (afhankelijk van fabrikant) 

HR++ glas : minder dan 1,2 W/m2K (afhankelijk van fabrikant)

 

 

De U-waarde berekenen:
In de rekentool van Bouw-energie kan u de U-waarde berekenen van een raam op dezelfde manier als in een EPB-berekening
 
https://bouw-energie.be/nl-be/bereken/u-waarde-ramen
 
 
De Uw waarde wordt berekend op basis van drie elementen: het warmteverlies door het glas, het profiel en de afstandshouder tussen het glas. De afstandshouder houdt de glasbladen uit elkaar. Bij een raam met aluminium afstandshouders kan tot een kwart van het totale warmte verloren gaan door de afstandshouder. Door warm-edge afstandshouders te gebruiken wordt het verlies vermindert met 50 %.
 
De U-waarde geeft al een aanduiding van de isolatiewaarden van de ramen. Daarnaast spelen nog andere elementen een rol. 
 
Weet jij de isolatiewaarde van je beglazing en profielen? In de onderstaande tabel zoek je eenvoudig op wat de Uw-waarde is.  

 

De prijzen van hoogrendementsglas met een goede U-waarde

Hoe dikker het glas, hoe beter het isoleert, maar ook hoe duurder het is in aanschaf. Het is natuurlijk wel zo dat je met een hogere isolatiewaarde ook meer bespaart op de energierekening. Gemiddeld verdient hoogrendementsglas zichzelf binnen zeven jaar terug.
 
 
Prijzen worden altijd berekend per vierkante meter en verschillen per leverancier. De standaard is tegenwoordig HR++ glas. Het kostenplaatje voor dit HR++ glas ligt gemiddeld tussen zestig en honderd euro per vierkante meter. Dit type glas levert je een besparing op van gemiddeld 260 euro per jaar.
 
Als je gaat voor drievoudig (HR+++) glas ben je een bedrag kwijt tussen 120 en 180 euro per vierkante meter. Het toepassen van HR+++ glas levert een besparing op van gemiddeld 280 euro per jaar.
 
Om geld te besparen zou je bijvoorbeeld ook de ruimtes waar je het meest verblijft (keuken, woonkamer) kunnen voorzien van HR+++ glas en andere ruimtes (slaapkamer) van HR++ glas.

 

 

 

Let’s get social

Contact

NEVEN ramen en deuren

Paalsesteenweg 266/4

3583 Paal (Beringen)

info@nevenramen.be

011/75.29.33

Openingsuren

Maandag: 10.00 u – 17.00 u

Dinsdag: 10.00 u – 17.00 u 

Woensdag: 10.00 u – 17.00 u 

Donderdag: 10.00 u – 17.00 u 

Vrijdag: 10.00 – 17.00 u 

Zaterdag: 10.00 – 15.00 u 

Cookie Policy Privacybeleid Website Disclaimer