Is een ventilatiesysteem verplicht bij renovatie van ramen?

Ventilatiesysteem ramen: verplicht bij renovatie?

Denkt u eraan om uw ramen te vernieuwen of om nieuwe ramen te laten plaatsen? Dan bent u misschien niet zeker of u verplicht bent om een specifiek ventilatiesysteem voor ramen te voorzien? Alles hangt af van het type van renovatie en meer bepaald of het enkel om het vervangen van ramen gaat of een grondigere renovatie betreft.

Ben ik verplicht om ventilatie te voorzien bij een renovatie?

Wie in een oudere woning de ramen vervangt, is niet verplicht om een ventilatiesysteem te installeren. Dit omdat in oudere woningen een natuurlijke ventilatie aanwezig is door de verse lucht die aangevoerd wordt via de verschillende gaten, spleten of kieren in huis. 

Maar gezien de strenge energienormen zijn nieuwe woningen of grondig gerenoveerde woningen tegenwoordig maximaal luchtdicht en geïsoleerd dat je toch een ventilatiesysteem of ventilatieroosters nodig hebt om verse lucht binnen te laten. In deze woningen gelden hoge ventilatie-eisen betreffende luchtaanvoer -en afvoer. Welk mechanisch ventilatiesysteem precies van toepassing is, hangt af van uw specifieke situatie en renovatieplannen.

Bij het vervangen van de ramen ben je verplicht om in de natte én droge ruimtes aan de ventilatienormen te voldoen.

Hoe werkt raamventilatie?

Je kunt je woning op verschillende manieren verluchten. Je ramen en deuren regelmatig open zetten werkt wel degelijk, maar is – zeker in de winter – een nogal vervelende oplossing. Veel energie-efficiënter én aangenamer, is een mechanisch ventilatiesysteem. Een systeem C, bijvoorbeeld, zuigt de lucht in de natte ruimtes zoals keuken en badkamer mechanisch af door ventielen in je muren. De verse lucht in je woning wordt bijgevuld door ventilatieroosters in je ramen, doorgaans in droge ruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamers.

Een typisch raamventilatierooster laat verse lucht binnen door een smalle opening, met een roostertje om lucht en niets anders dan lucht binnen te laten. Sommige ventilatieroosters beschikken over een pollenfilter. Er bestaan eveneens zelfregulerende roosters, die ervoor zorgen dat er bij hevige wind bijvoorbeeld nooit te veel koude lucht doorstroomt.

Bij de renovatie van ramen wordt vaak gekozen voor het ventilatiesysteem C. Dit systeem helpt je woning om de vuile lucht in de natte ruimtes, zoals keuken, badkamer en wasplaats mechanisch af te voeren. Voor de aanvoer van frisse buitenlucht worden er dan ventilatieroosters voorzien.

Welke ventilatieroosters kan ik kiezen?

Om de toevoer van verse lucht te voorzien, bestaan er drie  soorten raamroosters.

1. Roosters in het glas

2. Roosters op het profiel

3. Roosters in het rolluik

Bovendien bestaan er ook akoestische isolatie kan voorzien worden om het lawaai van buiten te dempen?

Let’s get social

Contact

NEVEN ramen en deuren

Paalsesteenweg 266/4

3583 Paal (Beringen)

info@nevenramen.be

011/75.29.33

Openingsuren

Maandag: 10.00 u – 17.00 u

Dinsdag: 10.00 u – 17.00 u 

Woensdag: 10.00 u – 17.00 u 

Donderdag: 10.00 u – 17.00 u 

Vrijdag: 10.00 – 17.00 u 

Zaterdag: 10.00 – 15.00 u 

Cookie Policy Privacybeleid Website Disclaimer