Wat zijn verzonken ramen?

Wij leggen het uit.

Wat zijn verzonken ramen?

Tegenwoordig zijn naast gewone ramen ook ‘’verzonken ramen’’ een hot topic. Tijdens renovatie- of bouwprojecten kiezen we steeds vaker voor zeer grote glaspartijen achteraan de woning zodat er veel licht binnenvalt en het binnen-interieur naadloos overloopt naar het buiten-interieur. Sinds deze trend hoor je ook steeds vaker de term “verzonken ramen”.

Verzonken ramen zijn ramen met een verzonken raamprofiel. Het profiel bij een verzonken raam of deur wordt grotendeels weggewerkt in de vloer. Een verzonken raamprofiel zit dus dieper in de grond waardoor de overstap naar buiten letterlijk kleiner wordt. Deze profielen hebben zowel voor- als nadelen en wij sommen ze voor je op.

Afspraken tussen architect en ramen en deuren aannemer

Bij een schuifraam zonder dorpel zijn alle details erg belangrijk om tot een hoogwaardig resultaat te komen. Want één kleine fout kan zorgen voor een hele berg aan problemen zoals insijpelend vocht of een klemmende schuifdeur.

Daarom zijn er goede afspraken nodig tussen de architect en de aannemer. Op deze manier is iedereen op de hoogte van de juiste opbouwwijze, afmetingen en technische specificaties. Enkel zo ben je zeker van een mooi eindresultaat.

 

Let op de afwatering

De afwatering van verzonken ramen is een extra uitdaging. Regen dat tegen de ramen terechtkomt, moet weg kunnen eens het onderaan in het dorpelprofiel zit. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen bij een overgang van binnen naar buiten. Zo kan een subtiele drainagegoot het water afvoeren. Andere oplossingen zijn, onder andere, een verhoogd terras op pootjes of een waterdoorlatende toplaag. In het geval dat het terras iets lager komt te liggen kan het water weglopen via de bovenkant van de terrastegel.

De voor -en nadelen op een rijtje

Tenslotte geven we nog even de voor-en nadelen van een verzonken schuifraam zonder dorpel:

Voordelen: Moderne uitstraling met maximale lichtinval, geen vervelende opstap tussen binnen en buiten en natuurlijk ook een mooie overgang van binnen naar buiten.

Nadelen: Verzonken ramen vragen de nodige technische aandacht, daarnaast zijn ze ook duurder dan een standaard schuifraam en zijn ze iets moeilijker om proper te houden;

Verzonken schuifraam bij renovaties

Een verzonken schuifraam vind je vooral bij nieuwbouwwoningen terug, maar is dit ook mogelijk bij een renovatie?

Wel, een schuifraam zonder dorpel is mogelijk bij renovaties, mits het gaat om een grondige verbouwing. Er zijn waarschijnlijk enkele serieuze aanpassing nodig aan de vloeropbouw. Omdat de vloer in een bestaande woning is zoals ze is, is het niet altijd even gemakkelijk om het geheel snel op punt te krijgen. Overleg daarom altijd goed met de architect en de ramenleverancier om te kijken wat mogelijk is.

 

Meer informatie over ramen en deuren?

Een Goed idee! Wij helpen u graag verder. Via de website kan u een afspraak maken via het online afsprakensysteem. We plannen graag een gezellig en leerrijk gesprek in met een van onze experts. Zij zullen u meer vertellen waar jij rekening mee moet houden bij het bestellen van nieuwe ramen en deuren.

 

Contact

NEVEN ramen en deuren

Paalsesteenweg 266/4

3583 Paal (Beringen)

info@nevenramen.be

011/75.29.33

Openingsuren

Maandag: 10.00 u – 17.00 u

Dinsdag: 10.00 u – 17.00 u 

Woensdag: 10.00 u – 17.00 u 

Donderdag: 10.00 u – 17.00 u 

Vrijdag: 10.00 – 17.00 u 

Zaterdag: 10.00 – 15.00 u 

Cookie Policy Privacybeleid Website Disclaimer